18.6.12

- Jeg har mer empati enn deg, så!

I en kronikk med overskriften "Ubetenksomt om diagnoser" i Bergens Tidende 13. juni er en Merete Hoel fornærmet over at psykiater Ulrik Malt diagnostiserte Breivik som autist. Hun har selv fått diagnosen Asperger, som hun understreker ikke er noen psykiatrisk tilstand:

Både Aspergers og Tourettes syndrom er i utgangspunktet nevrologiske tilstander, som ikke har noe med en tilregnelighetsdiskusjon i strafferettslig sammenheng å gjøre. De er også meget feilforståtte diagnoser, vurdert etter symptomer som til forveksling kan ligne på det psykiatriske sykdommer fremviser.

Et eksempel er den påståtte mangelen på empati som ofte feilaktig forbindes med Aspergers syndrom. En mangel på empati alvorlig nok til å tillate slike gjerninger som Breivik har begått, er snarere et typisk trekk ved personlighetsforstyrrelser og psykoserelaterte sykdommer (selvforherligende narsissistisk personlighetsforstyrrelse nevnte også Malt selv).
[Uthevet av meg]

Altså: Folk som har fått en personlighetsdiagnose eller psykosediagnose, er uempatiske slik som massemorderen Breivik. Det er et typisk trekk hos dem.

Sånt trykker Bergens Tidende.

4 kommentarer:

 1. Mille19.6.12

  Jeg ser M. Hoel skriver at Asberger og Tourettes er feilforståtte diagnoser, men hun har tydeligvis selv misforstått en del om personlighetsforstyrrelser og psykoserelaterte sykdommer.

  Merker meg også i debatten rundt ABB at mange er raskt ute med å påpeke at 99,99 av paranoid schizofrene og asbergere ikke er som ABB. Jeg har til gode å se fagpersoner eller andre som påpeker det samme rundt personlighetsforstyrrelser. Hvorfor?

  SvarSlett
 2. Bonivard27.6.12

  Jaja. Det er tydeligvis slik at enkelte Aspergere reagerer på stigmatisering og uthengning ved å sette skytset mot en annen og enda svakere gruppe.

  Akkurat samme reaksjonsmønster som "folk flest", med andre ord.

  SvarSlett

LAGE LENKE: <a href="url-adresse">Lenkens navn</a>

Motta nye innlegg på e-post.