En kvinne som ble tvangsinnlagt mens hun var gravid og fratatt substitusjonsmedisinen hun gikk på, kan nå få saken sin vurdert av Helsetilsynet, etter press fra internasjonale organisasjoner. Organisasjonene mener slik behandling er medisinsk uforsvarlig og at tvangsinnleggelsen kan være i strid med menneskerettighetene.
Det var Human Rights Watch som før jul skrev brev til statsrådene Audun Lysbakken, Anne-Grete Strøm-Erichsen og Grete Faremo, med krav om at kvinnen ble satt fri.
- Mennesker i denne situasjonen trenger behandling, ikke tvang, uttalte Europa-direktør i Human Rights Watch, Jan Egeland, til NRK før jul.
Rebecca A. Schleifer, advokat ved Human Rights Watch’ avdeling for helse og menneskerettigheter i New York, utdyper overfor Rus & Samfunn:
- Forvaring av personer som ikke utgjør en umiddelbar fare for seg selv og for andre er alltid mistenkelig og bekymringsfullt.
Rus & Samfunn
"kan nå få saken sin vurdert av Helsetilsynet, etter press fra internasjonale organisasjoner"
SvarSlettHvis man har en klage, kan man sende inn så opprettes sak vel?
Press fra internasjonale organisasjoner høres nesten komisk ut. Poenget er at hun ikke kan sende inn klage, fordi hun er under tvang? Herregud...
Dessuten vil det jo virke her som om mye blir gjort, når helsetilsynet skal inn i saken, men vanligvis er det jo ikke mye de gjør. Knapt ingenting. Vanligvis er det ingen reaksjoner. Pasienten kan heller ikke anke saken, fordi hun er ikke part i saken.
Videre, så er Helsetilsynet ikke bare tilsynsorgan for helsevesenet, men setter også opp regler og normer for hvordan helsevesenet skal fungere. Så hver gang Helsetilsynet gransker, så gransker de også seg selv. Stor grunn til optimisme altså...
Hilsen kyniker...
"Forvaring av personer som ikke utgjør en umiddelbar fare for seg selv eller andre er alltid mistenkelig og bekymringsfult". med andre ord mer enn 70 % av tvangsinnleggelsene i psykisk helsevern. Hvor er Human Rights watch?
SvarSlett