23.3.12

Ketil Lund med kronikk om tvangsmedisinering

Tidligere høyesterettsdommer Ketil Lund har en kronikk i dagens Klassekampen, "Uforsvarlig tvangspsykiatri".

I NOU 2011: 9, Paulsrudutvalgets innstilling til endringer i lov om psykisk helsevern med videre, foreslår flertallet at beviskravet om at tvangsmedisinering vil få vesentlig positiv effekt må reduseres fra stor sannsynlighet til "overveiende sannsynlig" ...

"Etter utvalgets oppfatning er hovedproblemet etter gjeldende rett at lovens strenge [bevis]krav ikke har blitt fulgt i praksis."

Den klart ulovlige praksis som har vært fulgt i årevis, og som har ført til mengder av uriktige vedtak uten at klageinstanser eller tilsynsmyndigheter har reagert, fremstår ikke som problematisk for flertallet: Problemet er loven, ikke praksis, og siden tvangspsykiatrien har nektet å rette seg etter lovens rettssikkerhetskrav, må loven og rettssikkerheten rette seg etter tvangspsykiatrien.

2 kommentarer:

 1. Anonym16.5.12

  På tide å spørre de som er fornøyd med tvangen de har blitt utsatt for. Det finnes en hel del av de og de snakker også ofte ut hvis man spør.

  Ellers bruker Ketil tall som er noe tvilsomme.
  Hvor får han tallene rundt antipsykotika vs placebo? De stemmer lite med hva jeg personlig ser i praksis og finner av forskning på emnet.

  http://www.nelm.nhs.uk/en/NeLM-Area/News/2012---May/03/Systematic-review-and-meta-analysis-Antipsychotic-drugs-versus-placebo-for-relapse-prevention-in-schizophrenia/

  Mvh
  T.O

  SvarSlett
 2. At noen er fornøyd med tvang, nuller jo ikke ut at andre påføres traumer av "hjelpen".

  SvarSlett

LAGE LENKE: <a href="url-adresse">Lenkens navn</a>

Motta nye innlegg på e-post.