18.7.12

Joar Tranøy har innlegg i KK

Joar Tranøy har tirsdag et innlegg i Klassekampen om medisinfrie tilbud.

De «medisiner» det først og fremst dreier seg om, er neuroleptika - såkalt antipsykotisk medisin. I verste fall kan de som utsettes for lengre bruk av nevroleptika risikere å få varige alvorlige hjerneskader, som tardive dyskinesier - ufrivillige bevegelsesforstyrrelser i hender og føtter og sjenerende ansiktsgrimaser.

Slike skadevirkninger bidrar til at andre unngår den medisinerte, og vedkommendes isolasjon i samfunnet øker. For enkelte mennesker kan det være slik at noen av deres såkalte psykiske lidelser er forårsaket av medikamentene de tar. Tradisjonell psykiatri med fokus på symptombehandling og neuroleptikabehandling svekker også empatien hos ansatte.

1 kommentar:

  1. Jeg synes også at det er vesentlig det som Joar Tranøy tar opp. han skriver at skadevirkningene bidrar til at andre unngår den medisinerte. Jeg tenker tilbake på tiden da vi som barn opplevde vår mor sterkt medisinert, bl.a. siklet hun noe aldeles forferdelig p.g.a. medisinene de hadde gitt henne, når vi spiste, kan jeg huske at jeg syntes dette var ekkelt, og mor kunne ikke for det. Likeledes når medisinene ødela blærefunksjonen, og hun måtte ha utlagt pose for urin, jeg kan huske at det luktet. Når bivirkningene begynte å bli veldig uttalte med ufrivillige rykninger, lammet tunge, langsom tale, ble familien vår bare mer og mer isolert og vi ble ikke lenger invitert i familieselskap og på feiringer som konfirmasjon osv. Det ble bare negative spiraler utav det hele. Jeg har heller ikke problemer med å se at tradisjonell behandling svekker empati hos ansatte idet de også må se på alle bivirkningene som sikling osv. En snakker så mye om stress /sårbarhetsmodellen og at personer som kommer i psykiske kriser store eller små, er mer sårbare enn andre. Men hvorfor er det ingen som tenker på at vi som mennesker er sårbare for medisiner hvilket alle bivirkningene gir tydelig bud om. Og det er det viktigste sier psykiaterne, ta medisinene. har de ikke øyne til å se hvilke store omkostninger dette ofte medfører for dem som tar disse medisinene.

    SvarSlett

LAGE LENKE: <a href="url-adresse">Lenkens navn</a>

Motta nye innlegg på e-post.