4.11.12

Helseministeren sier han gjerne vil lytte til råd

Helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre sier han gjerne vil lytte til råd om psykisk helse.
Du som ikke er på Twitter, kan maile eller skrive brev, men vis gjerne til nedenstående Twitter-melding fra 4. november:


3 kommentarer:

 1. Gitty4.11.12

  Jeg bare lurer på om det er mulig her i Norge å skrive et slags livstestament hvor man kan uttrykke sine ønsker om en fremtidig psykiatrisk behandling. Slike livstestamenter kommer langsomt i bruk i Storbritannia, for eksempel.

  SvarSlett
  Svar
  1. Bonivard8.11.12

   Men hvorfor i all verden skal man på død og liv kalle det for et "psykiatrisk testamente" på norsk?

   Jeg kan vanskelig tenke meg noe navn* som er mindre velegnet til å få folk til å sette opp et slikt dokument og til å fortelle andre om at de har gjort det. Jeg ville tro at selv positivt innstilte personer som ikke er aktivt inne i problematikken ville bli uhyre spektisk hvis jeg fortalte dem at "jeg har satt opp et psykiatrisk testamente". I tillegg er det jo et helt misvisende navn, ettersom et testamente er noe som skal tre i kraft etter at jeg er død, mens et såkalt "psykiatrisk testamente" tvert imot skal sikre meg en bedre behandling og livskvalitet.

   Det må da være mye bedre å bruke begreper som "psykiatrisk egenerklæring" eller "psykiatrisk forhåndserklæring"?

   Forøvrig: selv om det ikke er juridisk bindende, så vil jeg tro at et slikt dokument også kan ha en viss slagkraft ift. lov- og regelverk. Nå er selvfølgelig lovdata.no nede, så jeg får ikke sitert fra lovteksten**. Uansett er det ihvertfall slik at pasientens egne vurderinger (i prinsippet) skal tillegges vekt, og disse synspunktene vil formodentlig stå sterkere dersom de er 1) skriftlig nedtegnet og 2) fremsatt på et tidspunkt der personen er klart å rgne som 'beslutningskompetent'. Ikke minst burde dette være relevant i forhold til de tiltak som det er uttrykkelig forbudt å gjennomføre med tvang på tvers av pasientens ønske, slik som ECT-behandling.   *) Vel, jeg kan selvfølgelig tenke meg et utall av 'skumlere' navn, f.eks. 'galehuskontrakt', eller 'psykosemanifest', men dere skjønner hva jeg mener....

   **) Og jeg prøvde å Google meg frem til andre nettsider som hadde lovteksten tilgjengelig, men alle som jeg prøvde inneholdt ikke annet enn en link til lovdata. Hurra for det desentraliserte informasjonssamfunnet! ;-(

   Slett
  2. I artikkelen som Gitty lenker til, kalles det "advance statement", som ikke akkurat betyr testamente. "Forhåndserklæring" er vel et greit ord?

   Slett

LAGE LENKE: <a href="url-adresse">Lenkens navn</a>

Motta nye innlegg på e-post.