4.2.12

Fordommer og diskriminering

Som reaksjon på mordet på Martin Luther King jr. satte den amerikanske læreren Jane Elliott i gang eksperimenter med diskriminering basert på øyenfarge, for at elevene hennes skulle lære hvordan det var å være en minoritet.

Hun har også laget workshops for voksne. I filmen Blue Eyed følger vi en gruppe på 40 skolefolk, politifolk og sosialarbeidere av ulik hudfarge og kjønn. De som har blå øyne, er den "mindreverdige" gruppen, som tillegges negative, stereotype egenskaper som brukes mot dem. De får pseudovitenskapelige forklaringer på sin underlegenhet. De undervises i ferdigheter der de forventes å mislykkes, får en IQ-test som de av kulturelle grunner forventes å ikke klare, og de anklages kontinuerlig for inkompetanse på grunn av øyenfargen.

Klipp fra den halvannen time lange filmen:En film mange diskriminerte grupper vil kunne seg igjen i.

In just a few hours under Elliott's withering regime, we watch grown professionals become despondent and distracted, stumbling over the simplest commands.

Les også: 
Stigmatisering af mennesker med psykisk lidelse (som bl.a. viser at også helsepersonell har stereotype oppfatninger om personer med psykiske lidelser)
- Ingrid Vaalunds blogg om begrepet mikrovold

Test: Test dine ubevisste reaksjoner overfor personer med psykiske lidelser

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LAGE LENKE: <a href="url-adresse">Lenkens navn</a>

Motta nye innlegg på e-post.